Zonlicht en zeelucht in Málaga

Wanneer je alleen op reis gaat, al is het maar voor 3.5 dag, dan krijg je twee vragen (eigenlijk drie, want de eerste is altijd ‘met wie was je?’). De eerste vraag: ‘is dat wel leuk?’ Met ‘dat’ bedoelen ze het alleen reizen. Vraag twee: ‘wat doe je dan allemaal in je eentje?’ En dat lees je hieronder! En hopelijk is het antwoord op de eerste vraag na het lezen ook wel duidelijk 😉.

*Note: ik ging naar Málaga met als doel te ontspannen. Niet om zo veel mogelijk te doen.

Stranden en stad struinen

In Málaga kun je natuurlijk van alles doen. Ik beperkte me door vooral veel rond te struinen, een ijsje te eten en te genieten van de zon. Wel gepland: een bezoek aan het kasteel Gibralfaro en het paleis Alcazaba. Van Alcazaba was ik niet echt onder de indruk. De wandeling omhoog naar het kasteel en het kasteel zelf waren wel de moeite waard. Je hebt een prachtig uitzicht vanaf de oude muren. Bovendien is de entree op zondagmiddag gratis (vandaar gepland 😉).

Op zondagochtend scheen de zon rijkelijk en begon ik de dag met een kustwandeling. Ik wandelde op de promenade langs de zee en de stranden richting Pedregalejo, een visserswijk. Een wandeling van circa 3.8 km, dus een mooie 7.6 km in totaal. In Pedregalejo kun je kiezen uit een van de vele eettentjes langs het strand. Ik hield het bij een dorstlesser bij Sabores y Sensaciones, voordat ik aan de terugweg begon.

Mijas Pueblo en Fuengirola

Ontspannen staat voor mij niet gelijk aan stilzitten. Vandaar deze zelf uitgestippelde dagtrip naar Mijas en Fuengirola. Om in Mijas te komen, neem je de trein vanuit Málaga naar Fuengirola en vanaf daar de bus. Moet je, zoals ik, een half uurtje wachten op de bus dan is Café Andino een prima plek voor een pitstop.

Mijas ligt tegen een heuvel op en staat bekend om zijn witte huisjes. Het is een toeristische trekpleister en daardoor worden sommige ‘hoogtepunten’ iets te veel aangedikt. De stierenarena bijvoorbeeld is leuk om te zien, maar zijn geld echt niet waard. De grotten zijn te verwarren met een perfecte afvaldumpplek verstopt achter een parkeerplaats. Ik raad je aan om vooral doelloos rond te wandelen door alle straatjes, te genieten van het geweldige uitzicht vanuit het park La Muralla en een leuk restaurantje op te zoeken. Wat ik niet gedaan heb vanwege de tijd, maar wat me wel gaaf leek, was een wandeling verder omhoog. Er staan bordjes met routes.

Voor de lunch reed ik terug naar Fuengirola. In de bus zocht ik een vegan restaurant op en zo kwam ik terecht bij La Libelula. Omdat ik de rest van de vakantie vaste klant bij de supermarkt was en ik best wel trek had, leek dit een goede gelegenheid voor een uitgebreide lunch. Voor circa 12 euro kreeg ik het driegangenmenu van de dag bestaand uit tabouleh, salade, aardappels, vegan balletjes, appel uit de oven met kaneelijs en een drankje. Na dit feestmaal was het strand van Fuengirola de perfecte uitbuikplek.

La Libelula:
Adres: Op de hoek van Calle Cataluña en Calle Espínar, 29640 Fuengirola
Instagram: lalibelulavegan

Kruimelkoekjes en Jamaicaanse appel

Vakantie is dé ultieme gelegenheid om nieuwe de dingen te doen, te zien en te proeven. Supermarkten zijn er anders, er zijn soorten groenten en fruit die je in Nederland niet of minder ziet en er zijn culturele verschillen qua eten. In Nederland zul je een gemiddeld gezin niet om 22:00 uur ’s avonds aan tafel zien zitten voor het avondeten en sta je om 19:00 niet voor gesloten restaurantdeur. Ik vind nieuwe dingen proeven géweldig en Malaga stelde niet teleur. Nieuw ontdekte lekkernijen: de cherimoya en Polvorones.

De cherimoya, of Jamaica-appel, ken je misschien al, want ik kwam erachter dat hij ook in de Nederlandse supermarkt te vinden is. Ik kocht hem bij een kraampje in Mercado Atarazanas, de grootste markthal van Málaga. De cherimoya wordt online omschreven als een combinatie tussen aardbei, framboos en ananas. Daar ben ik het niet helemaal mee eens.  Het is een smaak op zich, maar als ik het moest omschrijven dan als een frisse, lichtere variant van een banaan. Mocht je hem zien liggen? Probeer ‘m dan!

De tweede lekkernij is Polvorenes; het kerstkoekje van Spanje. Hier had ik al van gehoord, dus toen ik ze zag liggen in de supermarkt wist ik meteen dat ik ze wilde proberen. Van origine gemaakt van suiker, bloem, varkensvet en kaneel. Tegenwoordig zijn er veel soorten smaken en formaten, waarvan de meeste gemaakt met amandelen. Ik probeerde er een stuk of vijf. Mijn winnaar: de polvoron gemaakt met amandelen en een laagje witte chocolade eroverheen.