Geslaagd! + als kado in het Leidsche Rijn Magazine

Op 19 november 2016 rondde ik de basisopleiding fotografie af in Utrecht. De eerste stap richting meer serieuze fotografie. Ik besloot dan ook direct dat ik wilde doorgaan met de fotografieopleiding. Zo'n certificaat is leuk, maar een écht diploma zegt toch wel wat meer. En ik was ook nog lang niet uitgeleerd (nu ook nog niet, maargoed). Na een korte pauze startte ik in april 2017 met de opleiding, en jawel...op 19 mei 2018 nam ik eindelijk mijn diploma in ontvangst!

In de aanloop naar

Na het behalen van mijn bachelordiploma was ik er helemaal klaar mee. Tentamens, huiswerk, onderzoeksverslagen schrijven...het was niks voor mij. Aangezien ik in mijn laatste jaar ook al parttime werkt als projectmedewerker bij WE Fashion op het hoofdkantoor, en later als marketingmedewerker bij Aerox, was de beslissing om niet door te studeren al snel genomen. Niet veel later koos ik voor een fulltime baan in Rotterdam. Pas toen startte ik met ontdekken wat ik wel/niet leuk vond en waar ik wel/niet goed in was.

Ik leerde mezelf ook beter kennen. Ik was toch iets praktischer ingesteld dan ik dacht, wat op zich al wel eerder bleek uit mijn anti-academisch-onderzoek doen-houding. Niet te veel stilzitten, letterlijk en figuurlijk. Vijf dagen per week achter een computer rikketikken bleek toch niet zo relaxt te zijn als ik dacht. En drie uur reizen in het OV zitten al helemaal niet. De radertjes in mijn hoofd gingen draaien: wat wil ik nu echt? Het kostte een reis door Japan om dat te ontdekken. Na die reis had ik de energie en de moed om een aantal belangrijke beslissingen te nemen die mij hebben gebracht waar ik nu ben: ik startte met de basisopleiding, nam daarna ontslag en richtte Kien tekst en foto op.  

Terug de schoolbanken in

Toen ik mij inschreef bij de Kamer van Koophandel als Kien tekst en foto, had ik al besloten ook de fotografieopleiding te gaan doen. Een jaar, dacht ik, dat moet ik toch wel kunnen opbrengen? Bovendien vond ik het niet kunnen om van de een op de andere dag te roepen: Nu ben ik fotograaf!

En zo begon de reis met ontzettend toffe groep medestudenten. Braaf huiswerk maken, beoordelingen doorstaan en stuntelen bij de oefeningen...ik zat er weer helemaal in. Het grote verschil: ik had hier heel bewust voor gekozen en ik had een duidelijk doel: mezelf fotograaf mogen noemen (van mijzelf)! De laatste weken naar het examen toe waren niet makkelijk. Op de valreep koos ik ervoor om twee van de zes examenopdrachten toch anders in te vullen (zoals deze), omdat de docent niet overtuigd was. Maar...met een beetje (veel) steun van vrienden en mijn vriend (a.k.a tijdelijk model) kon ik op 19 mei opgelucht ademhalen: het was niet voor niets geweest, ik ben geslaagd!

Kers op de taart

Anoek en Diana van het Leidsche Rijn magazine kwamen met een supertof kado: ze boden aan een van mijn examenopdrachten in het magazine te publiceren. Hoe tof is dat! De foto's staan op bladzijde 44.

Iedereen bedankt voor de steun, felicitaties en bosjes bloemen!