Schone Noordzeekust...voor even

Afgelopen twee weken werd de gehele Noordzeekust, van Schiermonnikoog tot Cadzand schoongemaakt. De kust werd verdeeld over 30 etappes liepen tientallen vrijwilligers van noord naar zuid en van zuid naar noord, met als eindpunt Zandvoort. Vandaag was de laatste dag en werd bekend hoeveel plastic, peuken, rietjes, doppen, ballonresten en ander afval van het strand is opgeraapt. Ik droeg op mijn manier bij door twee etappes te fotograferen (en stiekem ook wat op te rapen).

Verbaasd

Een half jaar geleden wist ik niets van beach clean ups. Blogger/vlogger Zanna van Dijk spreekt er vaak over en ik zo begon ik mij ook te verdiepen in plastic en afval. Wat kan ik thuis veranderen en welke initiatieven zijn er in Nederland? Eind juni deed ik zelf mee aan een beach clean up in Scheveningen, georganiseerd door Stichting De Noordzee en National Geographic. Tegelijkertijd werd het strand in Zandvoort opgeruimd. Die dag raapten we meer dan 3000 kilo op. Een schokkend getal, vond ik. Op tv zag ik de beelden van buitenlandse stranden, maar onze kust ziet er (nog) niet zo uit. Ik verwachtte niet dat wij zó veel zouden oprapen. 

Neem even diep adem en neem dan de volgende aantallen tot je. 

2764 vrijwilligers ruimden in twee weken tijd 11.163 kilo afval van het strand. Waaronder 4.896 ballonresten, waar dit jaar extra aandacht aan werd besteed. En 14.696 sigarettenfilters (kom op rokers!) op een stuk strand van 8 kilometer.

Bron: Nieuwsbericht Stichting De Noordzee

Verslavend

Het klinkt misschien gek, maar beach clean ups zijn verslavend. Praat met iemand die mee heeft gedaan en hij/zij zal het met me eens zijn. Sterker nog, het zijn niet eens mijn eigen woorden. Zowel in Rockanje als in Castricum sprak ik met deelnemers die het woord 'verslaving' gebruikten. Wanneer je er eenmaal op gaat letten zie je overal afval en je kunt/wilt het niet laten liggen. Stoppen is lastig, want je hoeft je blik maar iets te verplaatsen of je ziet al weer niet afval. 

Verdrieting

Hoewel beach clean ups ontzettend gave initiatieven zijn en de ruimers stuk voor stuk kanjers, maakt het me ook verdrietig. Het zou niet nodig moeten zijn. Helaas kampen we met een wereldwijd probleem. Zelfs als alle Nederlands hun afval netjes zouden weggooien, dan nog hebben we te maken met afval uit de zee. Neemt niet weg dat iedereen zijn steentje bij kan dragen door afval netjes weg te gooien en na te denken over duurzame en milieuvriendelijke producten. Maak het leuk door het als een uitdaging te zien ;-)