Alpaca post

Deze zomervakantie een iets minder verre reis: we bleven in Europa en gingen naar Oostenrijk! Om precies te zijn naar een camping aan de Ossiacher See. Tip van flip: Oostenrijk bezoeken tijdens de zomer is echt een aanrader! Velen associëren Oostenrijk alleen met wintersport en uiteraard is het dan ook prachtig. Maar kijk toch eens:

Ossiacher See-0956.jpg

Die Alpakazucht in Kärnten

Naast de mooie natuur, gezellige camping en sportieve ondernemingen, focus ik me voor nu, zoals de titel al zegt, op alpaca's! Tijdens onze vakantie zijn wij namelijk naar een alpacaboerderij geweest. Niet zo knuffelalpacaboerderij met wijnarrangement, maar een échte. Niet ver van onze camping zaten twee alpacaboerderijen, een daarvan was Worthersee Alpakas. En hoewel spontaan bezoek momenteel niet mogelijk is, waren we een paar dagen later van harte welkom.

Waarom in hemelsnaam alpaca's? Geen idee eigenlijk. We vonden het grappige dieren, zagen weleens grappige en schattige filmpjes en foto's online. We riepen zelfs weleens: "later, als we een grote tuin hebben, nemen we een alpaca!" Verder wist ik vrijwel niets over alpaca's, behalve dat ze op lama's lijken. Qua uiterlijk dan, want wat blijkt? Het zijn eigenlijk totaal verschillende dieren. 

Na een ritje met genoeg bochten en langs Pension Hoogerland (voor de fietsliefhebbers), kwamen we aan bij de boerderij op de Techelsberg. Een prachtig uitzicht, maar nog geen alpaca te bekennen. We bellen aan en worden hartelijk begroet door Philipp. Hij zal ons het komende uur rondleiden over het erf. Philipp en zijn vrouw namen een aantal jaar terug de grond over van hun vader/schoonvader. Hij hield runderen, maar zowel Philipp als zijn vrouw zijn geen boeren van beroep. Waarvoor konden ze de grond dan wel gebruiken? In plaats van runderen in het weiland, werden het alpaca's!

Vlies der Götter

We lopen de berg af naar de weiden waarin de twee mannen: Amigo en Casanova gescheiden van de vrouwtjes staan. Waarom blijkt al snel, wanneer een van de vrouwtjes verleidelijk bij het hek gaat staan en het hoofd van de mannetjes op hol brengt. Tevens de reden waarom het hek, dat ooit recht stond, nu over het veld slalomt. 

Ossiacher See-0987.jpg

Philipp verteld met een warm hart over de 27 dieren en het bedrijf dat ze runnen naast hun 'normale' baan. Alpaca's zijn bijzonder makkelijk te houden, want ze vereisen weinig onderhoud. Ze eten hooi en een klein beetje gras. Ze hebben geen last van ziektes, zijn vriendelijk en nieuwsgierig en kunnen zowel tegen hitte als kou. Dit laatste omdat ze van oorsprong uit Peru komen. De wol van alpaca's werkt namelijk zowel waterafstotend als isolerend. Water of sneeuw dringt niet door in de wol, zoals bij schapen wel het geval is. In de winter houdt hun dikke vacht hen warm en tijden de zomer beschermt het hen juist tegen warmte (thermisch). Om jaloers op te zijn! Het is dan ook niet verrassend dat het 'Vlies der Götter' genoemd wordt. 

De eigenschappen van de wol verschilt op verschillende lichaamsdelen en daarom kan het voor uiteenlopende producten gebruikt worden: zoals garen wol, kleding, inlegzolen en zeep. De wol en zeep hebben allerlei voordelen. Helaas heeft Philipp geen webshop, maar is zo vriendelijk om mijn bestelling op te sturen; over kopen van de bron gesproken! Wil jij, net als ik, ook eens alpacazeep gebruiken of warme alpacasokken? Laat het me dan weten, dan vraag ik wat Philipp regelen kan. 

Ben je in de buurt en wil je deze échte alpacaboerderij een bezoek brengen? Kijk voor meer informatie op hun website en volg de Wörthersee alpaca's op Instagram voor een dagelijks "ah wat lief-momentje". 

Ossiacher See-0982.jpg