Straatfotografie met Olympus

Een tijdje terug stapte ik voor een dag uit het ‘Nikon-kamp’ om een middag de Olympus E-M10 Mark III te testen tijdens een workshop Straatfotografie. Waarom? Het was gratis, dus why the hell not. Straatfotografie is een van die dingen waar ik graag meer tijd aan wil besteden, maar wanneer het puntje bij paaltje komt delft het altijd het onderspit. Wellicht dat deze workshop daar iets aan kan veranderen. En dat dat met een Olympus moet…ach…

Spiegel, compact en systeem

Naast dat ik nog nooit met een Olympus gewerkt heb, was ook de systeemcamera nieuw voor mij. Ik fotografeer altijd met mijn Nikon spiegelreflex. Sinds kort heb ik ook een compactcamera van Sony voor het gemak. Daarmee maakte ik bijvoorbeeld de foto’s in Málaga. Even snel een opfrisser tussendoor voor wanneer je even niet meer wat de verschillende zijn:

Spiegelreflex
Een camera met spiegelsysteem. Dit is ook de reden waarom de camera groter is; er moet een spiegel inpassen en hij moet kunnen omklappen. Hij heeft een optische zoeker: via de spiegel kijk je rechtstreeks door je lens naar het onderwerp. Met een spiegelreflex kun je vrijwel alle instellingen handmatig aanpassen, zodat je de voor jou perfecte foto kunt maken. En je kunt uiteraard je lenzen wisselen.

Compactcamera
Een kleine camera, overal mee naar toe te nemen, maar wel met een vast objectief. Tegenwoordig is de techniek echter zo vergevorderd dat je ook met deze camera professionele foto’s kunt maken. Je gebruikt meestal het LCD-scherm als zoeker. Deze camera’s worden ook door vloggers gebruikt.

Systeemcamera
De systeemcamera kan worden gezien als het beste van twee werelden. Kleiner en lichter dan een spiegelreflex, omdat er geen spiegel in zit. Maar wel de mogelijkheid om lenzen te verwisselen en meer instellingen aan te passen. De systeemcamera heeft vaak een digitale zoeker. Je kijkt dus naar een digitaal beeld op het LCD-scherm of de zoeker.

De Olympus E-M10 Mark III

Ik mocht dus de Olympus E-M10 Mark III testen. Deze is nu te koop voor €575,-, wat ik op zich reuze mee vind vallen. Dan heb je wel alleen de body, zonder lenzen en andere spullen.

Voorafgaand aan de workshop legde Stijn Doors (Reginar) als ambassadeur van Olympus iets uit over Olympus in het algemeen (het ‘praatje’) en de camera. Ik was vooral geïntrigeerd door zijn werk. Zoals hij het omschreef maakt hij zich met zijn systeemcamera nooit druk over bewogen foto’s en te weinig licht. Interessant!

Omdat het een systeemcamera is, is hij veel kleiner dan mijn spiegelreflex, wat natuurlijk best handig is wanneer je als fotograaf niet te veel wilt opvallen. Wat je in principe niet wil als straatfotograaf. Maar nog handiger: je kunt het scherm zo openklappen en kantelen dat je je camera gewoon voor je borst/buik kunt laten hangen. Terwijl het lijkt alsof jij loopt te klooien met je camera, of telefoon wanneer mensen niet goed kijken, maak jij ongestoord foto’s. Credits voor deze tip zijn voor straatfotograaf Fokko Muller.

De workshop

De workshop vond plaats in Amsterdam. We kregen drie opdrachten waarbij ik mezelf nog de extra uitdaging gaf om alleen via het scherm te fotograferen. Mensen die ook spiegelreflex gewend zijn, snappen deze uitdaging. Scherpstellen ging die dag dan ook regelmatig mis.

Without further ado… hier het resultaat!

Lees hier het artikel gepubliceerd in Zoom.